Karşıt Yatırım Nedir ? Neden Yapılır ? Stratejisi Nasıl Olmalıdır ?

Karşıt Yatırım Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Karşıt Yatırım Nedir ?

Borsalarda karşıt yatırım; piyasa beklentisinin tam tersine hareket etmektir. Yani piyasadaki oyuncuların çoğu belirli bir varlığın fiyatının düşeceğine inanıyordur. Ancak siz bunun tam tersine işlem yapar, düşecek denilen varlığı satın alırsınız. Kısacası herkesin aldığı dönemde satıyor, sattığı dönemde alıyorsunuz.

 

"</p

İlginizi Çekebilir > Davranışsal Finans Nedir ?

Neden Karşıt Yatırım Yapılır ?

Okurken oldukça kolay ve mantıklı görünen fakat oldukça tehlikeli ve riskli bir yatırım türüdür. Riskli olduğu için de güçlü bir sermaye gerektiren yatırım çeşitidir. Ancak riskin yüksek olduğu kadar kazancın da bir o kadar yüksek olması yatırımcılara cazip görünmektedir. Doğru zamanlama ile yatırım yapan yatırımcılar, kısa sürede yüksek kazanç sağlamak için bu yatırımı tercih ederler. İşte bu yüzden bu yatırım, yatırımcıların ilgisini çekmektedir.
Bu yatırım türünde karşılaşacağınız en büyük risk ülkede yaşanan konjonktür değişikliğinin tahmin ettiğinizden uzun sürmesi, veya global anlamda olumsuz bir sürece girilmesi ve bu sürecin uzun sürmesidir.

 

Karşıt Yatırım Riskli mi ?

Karşıt Yatırım Stratejisi Nasıl Olmalıdır ?

Şahsi tavsiyem piyasayı tam anlamıyla anlamadıysanız ve kayıplara dayanacak sabrınız yoksa bu tip bir yatırım stratejisi ile hareket etmemeniz yönündedir. İleri düzeyde bir tecrübe kazandıktan sonra, düşük bir bütçeyle bu yatırımı yapabilirsiniz. Yani borsa stratejiniz şimdilik karşıt yatırım olmamalı. Tecrübe kazandıkça portföyünüzün küçük bir miktarı ile deneyebilirsiniz. Bunun için biraz daha bekleyin, sabırlı olun ve tecrübe edinin.
Yeterli tecrübeye sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz? Öyleyse şimdi yapmanız gerekeni en kısa haliyle açıklıyorum: Herkes alırken sat, herkes satarken al!

Karşıt Yatırım İçin Mükemmel Zamanlar

Karşıt yatırım için en ideal zamanlar piyasanın sürpriz bir şekilde sert düştüğü zamanlardır. Bu zamanlarda en tecrübeli ekonomistler bile ilerisi için bir tahminde bulunamazlar. İşte böyle günlerde herkes panik halinde hareket eder. Her şey düşerken almak, mükemmel zamanlamaya örnektir.
2008 ve 2018 krizlerinde piyasalar çalkalanırken alım yapar mıydınız? 2020 pandemi çöküşünde herkes battık, bittik derken ne yapardınız? Bu krizlerde sert düşen varlıkları alıp birkaç yıl sonra portföyünüze baktığınızda ne hissederdiniz?

 

finansal okuryazarlık

Kazanmak İçin Ne Yapmalısın?

  • Piyasada finansal okur yazarlığı düşük olan kesim borsadan bahsediyor ise elinizde varınız yoğunuz ne varsa satın çünkü fiyatlar yüksek seviyededir.
  • Karşıt yatırım stratejisinin reaksiyon zincirini takip edin. Olağanüstü haber, olağan dışı tepki, ucuz ve değerli hisseler ve yatırım.
  • Yabancı borsalarda bu şekilde bir yatırım planlıyorsanız -özellikle ABD piyasalarında VIX endeksini takip edin.
  • Yatırım geri dönüş süresi kavramının (ROIC) ne olduğunu muhakkak öğrenin.
  • Bir hissenin olması gereken değerini, temel analizi, hisse fiyatının ederinin nasıl hesaplandığını muhakkak öğrenin.
  • Ekonomik göstergelerin nasıl yorumlanacağını, piyasanın buna nasıl tepki vereceğini öğrenin.

 

Son olarak küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum. Yatırımlarınızı çeşitlendirin. Portföylerinizi ayrı tutun: Temettü, büyüme, karşıt yatırım stratejilerinizi belirleyin. Gelişmelere göre pozisyonlarınızı önceden planlayın. İyi çalışmalar dilerim.

Daha Fazla Makale İçin Ana Sayfa ya Göz Atınız.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir